BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Metalul – prieten sau dușman – ECOOLIMPIADA

22/03/2014

Folosirea metalului în ambalarea produselor este un aspect surprinzător pentru mine, deoarece nu m-am gândit cât de folosit este metalul chiar dacă prelucrarea lui  nu este prea ușoară.

Am aflat că metalul este folosit pentru ambalare deoarece încălzește sau răcește conținutul mai repede, ceea ce face ca el să fie preferat pentru băuturile răcoritoare. Se observă ușor că mai reci sunt sucurile ambalate în doze decât cele în sticle sau cutii de carton. Nimic nu e mai răcoritor decât un suc la doză vara când soarele arde nemilos.

Ambalajele metalice sunt diferite în funcție de materia folosită. Am aflat, de exemplu, că ambalajele din aluminiu pot fi identificate pentru că nu sunt atrase de magnet, ca celelalte. Acest lucru este necesar pentru că aluminiul este cel mai folosit metal deoarece este mai ușor și la reciclarea lui se consumă de 20 de ori mai puțină energie.

Chiar dacă ambalajele metalice au multe avantaje, se pare că sunt și niște dezavantaje din moment ce se folosesc și celelalte materiale: hârtia, sticla și plasticul. M-am întrebat atunci cât se consumă pentru a produce un ambalaj metalic. Am aflat că resursele sunt destul de limitate, iar procesul de obținere a ambalajelor metalice este complicat deoarece pe lângă confecționarea propriu-zisă este necesară și lăcuirea ambalajului cu substanțe chimice.

Am citit mai multe articole de pe internet despre ambalajele metalice și am ajuns la concluzia că cea mai gravă problemă este faptul că ambalajul metalic poate da reacție cu conținutul și poate afecta astfel gustul produsului și chiar sănătatea noastră. Cred că soluția acestei probleme ar fi ca în urma studiilor serioase să se afle ce poate fi depozitat în ambalaje metalice și ce nu. Oamenii trebuie să fie informați în legătură cu avantajele și dezavantajele ambalajelor metalice și să aleagă astfel ambalajul cel mai potrivit pentru fiecare produs, chiar dacă prețul poate fi mai mare.

În căutarea informațiilor despre ambalaje am aflat lucruri pe care nici nu le bănuiam despre importanța lor în viața noastră. Cred că cel mai important criteriu în alegerea ambalajului și în toate alegerile pe care le facem este sănătatea omului și a naturii.                                                            

de Rareș Andrei Matei

 

Categories: Compuneri.

Comment Feed

No Responses (yet)



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.