BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Reciclarea ambalajelor – ECOOLIMPIADA

22/03/2014

        Reciclarea hârtiei si a ambalajelor in general trebuie sa ne preocupe foarte mult, in special pe noi, elevii, cei care consumam foarte multa hartie. Dar acest lucru nu trebuie sa ne priveasca doar pe noi. Si cei mari, parinti si autoritati trebuie sa se preocupe de asta, mai ales acum cand hartia nu mai este considerata un deseu.   

        Reciclarea este de o mare importanţă, deoarece : 1 tonă de hârtie reciclată este echivalentă cu pasta produsă de 17 copaci;  pentru reciclarea hârtiei este necesară 40% mai puţină energie decât energia care este necesară pentru producerea hârtiei din lemn;  se salvează 17 copaci; cantitate de energie şi apă consumate se înjumătăţeşte; se produce 70% mai puţină poluare atmosferică; se reduc deşeurile care ajung la gropile de gunoi;  se crează de cinci ori mai multe locuri de muncă.  Dar, pentru a ajunge la aceste rezultate, trebuiesc urmati cativa pasi: Primul pas:  separăm de celelalte gunoaie obiectele şi produsele din hârtie pe care le-am folosit. Al doilea pas: autoritatile precum si voluntarii sau comercianţii colectează hârtiile destinate pentru reciclare şi le înaintează companiilor specializate, cu rol in reciclare pentru a le prelucra.Al treilea pas: instituţiile interesate cumpără hârtia reciclată şi o utilizează pentru producerea produselor reciclate. Astfel, se incheie un ciclu care are ca finalitate aparăţia unor noi produse, reciclate,  care ajung din nou la consumatori.

          Deci, ce trebuie sa facem pentru o corecta selectare? In primul rand trebuie să acordăm o mare atenţie procedurilor de colectare şi sortare ale hârtiei, deoarece, chiar un minim de materie străină poate distruge o mare parte a producţiei. De exemplu, dacă nu controlăm şi se foloseşte ca materie primă, un mic procent de hârtie gudronată, atunci toată hârtia produsă va fi plină de puncte negre şi, prin urmare, inadecvată pentru piaţă; trebuie să participăm activ la sortarea la sursă (şcoală, birou, reşedinţe, tipografii, instituţii, etc.) a diferitelor categorii de hârtie, astfel încât să se realizeze cea mai bună calitate a hârtiilor reciclate. Amestecând toate tipurile de hârtie împreună, se produce o hârtie de calitate inferioară.Trebuie să avem în vedere ca o condiţie prealabilă faptul că pentru a reuşi reciclarea, este obligatorie eliberarea hârtiilor de oricare  alte materii străine. Deasemenea trebuie să avem grjă ca primirea şi transportul hârtiei destinată reciclării să fie un lucru uşor, atât pentru noi cât şi pentru persoanele care colectează hârtia. Un alt aspect se refera la reducerea consumului de hartie.    Ce poţi face pentru reducerea consumului de hârtie? Pai, sa exemplific: de exemplu foloseşte ambele părţi ale unei foi de hârtie. Printează pe ambele părţi şi doar dacă ai nevoie. Dacă ai o hârtie printată pe o singura parte, foloseşte-o ca şi ciornă înainte să o dai la reciclat. Şcolile şi birourile folosesc cele mai mari cantităţi de hârtie, de aceea trebuie sa fim exigenti in consumul ei. Când faci o aplicaţie, fie ea şi online, ai opţiunea de a nu bifa căsuţa care spune că nu doreşti să primeşti materiale promoţionale prin poştă. Pentru a opri expedierea de materiale gratuite şi broşuri la uşa voastră, lasă un semn pe uşă prin care rogi să nu se lase nimic la uşa sau în cutia poştală. Poţi scrie un e-mail sau poţi telefona, în loc să trimiţi o scrisoare şi poţi opta pentru primirea documentelor în forma electronică atunci când ai ocazia. Revistele vechi vor fi întotdeauna apreciate în anumite locaţii, cum ar fi spitalele, cabinele dentiştilor, librării sau oricare locaţie cu o sală de aşteptare.

         Vezi cate lucruri bune putem face cu efort mic cu conditia sa vrem acest lucru?

                               DOBRE DĂNUȚ

Categories: Compuneri.

Comment Feed

No Responses (yet)



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.